dral
DRUŠTVO RADIESTEZISTOV LJUBLJANA

DOMOV

ARHIV

RADIESTEZIJA
 SEVANJA
   BLAGODEJNA
   ŠKODLJIVA

NIHALA

DIAGNOSTIKA

BIOENERGIJA

OBVESTILA

RAZNO

VITANJE

Odločitev našega spomladanskega izleta dne 23.3.2013 so Vitanje z ogledom

KULTURNEGA SREDIŠČA EVROPSKIH VESOLJSKIH TEHNOLOGIJ

Celostno območje današnjega Vitanja obsega predvsem hribovita pokrajina med obronki zahodnega dela Pohorja in podaljška Karavank. Zgodovina kaže na to, da je bilo Vitanje pomembno središče, kajti še danes kažejo bloki marmorja, ki so jih v nekaterih hišah uporabljali za pragove, najdene nagrobne plošče… Slovenci so se tu naselili že v 6. stoletju in gospoda je tu postavila dva gradova. Spodnji grad omenjajo od leta 1140 in njegovem propadu 1680 leta, razvaline so še danes vidne. Novejši grad se omenja 1322 leta a je imel podobno usodo, le da je propadel po požaru l790. Grb vitanjske gospoščine je prevzela občina in ga še vedno uporablja. Ceste in železniške proge so obšle Vitanje, zato je kraj z okolico zgubil veljavo in odmaknjen ostal z okrnjenim naravnim okoljem. Vsem tem navkljub pa ljudje z žlahtno »Pohorsko trmo« vztrajajo in živijo v svojem kraju.V kraju Vitanje je zrastlo kulturno središče kot izjemen kulturni dom v katerem je razstava o delu Hermana Potočnika in referencah nanj (te pa segajo od Odiseje 2001 v vesolju do Nase in MIRu Mednarodne vesoljske postaje v Moskvi).

Herman POTOČNIK se je rodil 22.12.1892 v Puli.Njegova mati se je po moževi smrti s svojimi štirimi otroki preselila v Vitanje, kjer je Herman preživel svoje zgodnje otroštvo. Zaradi neozdravljive tuberkuloze pljuč se je zgodaj upokojil, še vedno študiral in leta 1925 na dunajski univerzi diplomiral »inženir specialist za raketno tehniko«. Leta 1928 tik pred Potočnikovo smrtjo je pod psevdonimom Noordung izšla njegova knjiga pod naslovom »Problem vožnje po vesolju«. Leto 1986 pa smo jo dobili tudi v slovenščini. V njej je opisano genialno veliko rešitev, ki omogočajo bivanje človeka v vesolju. V strokovnih krogih svojih sodobnikov je veljal za fantasta, vendar pa se je kasneje pokazalo, da so bile njegove ideje še kako realne.Potočnikove ideje in rešitve za osvajanje vesolja.
En skafander je težak cca 100 kg.Župan Slavko Vetrih navaja: »Upam, da bo uresničitev ideje presegla meje Slovenije in tudi Evropo, saj v svetu našega rojaka uvrščajo med peščico vodenih snovalcev tega področja.In še ogledi in radiesteziranje bližnje pokrajine in vasic.
Ostanki graduVsak po svoje raziskuje pozitivne točke.Tudi slabo vreme nas ni odvrnilo pri radiesteziranju. In izlet smo zaključili z razvidnim na sliki – Bredin rojstni dan.Prispevek je napisala in opremila Breda Šuštar, predsednica Društva radiestezistov Ljubljana
DRAL - arhiv - radiestezija - sevanja - blagodejna - škodljiva - nihala - diagnostika - bioenergija - razno - obvestila